Skip to main content

Ervaringen van Onze YPs

Startende Starter

Voordat in juli de traineeship begon had AddYT al gezorgd voor meerdere kennismakingen door middel van diners en een evenement. Dit gaf mij meteen een positief beeld over AddYT.  Ze zijn niet alleen betrokken bij de traineeship maar ook met de trainees. De 3 trainees (Marc, Tobias en ik) kregen ook meteen het lidmaatschap van TestNet, de vereniging door en voor software -en kwaliteitstesters. Zo konden we meteen het eerste evenement meemaken. 24 juni hebben we het zomerevenement, de TestNet Summer School, voor testers bijgewoond. Bij dit evenement konden we, nog voordat we aan het traineeship waren begonnen, al wat kennis opdoen over testen.

De TestNet Summer School
De ochtend werd in beslag genomen door de vraag: Waarom geen productiedata? Ik verwachtte bij deze vraag een presentatie waarin de sprekers zouden vertellen waarom je als tester geen productiedata zou moeten gebruiken. Deze presentie kwam niet. In de plaats hiervan was er een werkgroep gepland waar we in groepjes aan de vraag konden werken. Als leek vond ik dat best spannend, maar al snel daagde het begrip over wat productiedata nu eigenlijk is en waarom je daar geen testen mee wilt uitvoeren. Deze productiedata heeft betekenis. Je kunt met deze gegevens gevoelige dingen te weten te komen, zoals wat de directie verdient, wat je buren of collega’s in hun vrije tijd doen etc. Daarnaast kun je door met deze gegevens te testen onbedoeld mailtjes of brieven naar mensen sturen. Gevolgen kunnen zijn dat het bedrijf waar je werkt boetes krijgt voor bijvoorbeeld het onjuist verstrekken van gegevens en er kan imagoschade en verlies van klanten optreden. Klanten willen zich niet meer verbinden met het bedrijf door de fouten die gemaakt zijn.
Maar welke data kan er dan gebruikt worden om de software van het bedrijf te testen? Productiedata blijft toch het meest realistisch en geeft daardoor een goed beeld over wat er mis kan gaan met de software. Hierdoor is er naar oplossingen gezocht die de risico’s van het gebruik van productiedata verkleinen. Zo kan de data geanonimiseerd worden en kunnen de persoonsgegevens verwijderd worden en vervangen worden door bijvoorbeeld een nummer. Daarnaast kan er testdata gecreëerd worden. Deze data is buiten de testomgeving nutteloos en zolang het voor iedereen duidelijk is dat het testdata is blijven de risico’s beperkt.

De Non-Functional Security Testen
Na een heerlijke lunch werd de middag in beslag genomen door beveiliging van websites. Wat is hacken en waarom is wit-hacken niet tegen de wet? Wit-hacken betekend dat een bedrijf je heeft gevraagd om hun website aan te vallen en te kijken waar de zwakke plekken zitten en of er gevoelige informatie gelekt kan worden. Wit-hackers willen deze aanvraag zwart op wit hebben voordat ze aan de slag gaan. Zo geeft het bedrijf aan dat de wit-hackers niet tegen de wet handelen door hun website aan te vallen.
Al met al een erg interessante dag waar ik al veel informatie heb kunnen opdoen en het gezellige sfeertje van TestNet heb op kunnen snuiven. Na deze dag kon ik vol vertrouwen nog een weekje vakantie vieren voordat de traineeship begon.

 

Even voorstellen

 

blog foto
Naam: Liset Meijerman
Woonplaats: IJmuiden
Leeftijd: 24 Jaar
Ik ben een enthousiaste en leergierige YPer in testen.
Vol vertrouwen zie ik de toekomst in naar verder ervaringen in het testvak.