Skip to main content

Kennissessies en Odd Friday

Vier vrijdagen per jaar is het tijd voor de Odd Fridays! Deze zijn in het leven geroepen om enerzijds de individuele vaardigheden en competenties verder te ontwikkelen en anderzijds om als team mét elkaar en vàn elkaar te leren.

Odd Friday

Op Odd Fridays komen wij allemaal bij elkaar om onze ervaringen en kennis te delen die we hebben opgedaan tijdens de opdracht. Vóór de start is er gelegenheid om samen te sporten bij de nabij gelegen sportschool. Het eerste punt op de agenda is vervolgens ‘een rondje langs de velden’ op basis van de Scrumretrospectives: Iedereen vertelt wat hij of zij de afgelopen maand heeft gedaan in hun opdracht, wat ze de komende maand nog gaan doen en of ze ergens hulp bij nodig hebben. Mocht iemand daadwerkelijk hulp nodig hebben, dan gaan we samen aan de slag om ondersteuning te bieden, zodat diegene geholpen wordt.

Presentaties, trainingen en workshops

Naast het bespreken van de werkzaamheden bij onze opdrachtgevers is er ruimte voor mededelingen, presentaties, trainingen en workshops. De Odd Fridays staan dus voornamelijk in het teken van continuous learning. Heb je iets interessants geleerd tijdens je opdracht en wil je dit graag met de groep delen? Tijdens een van de Odd Fridays kan je jouw opgedane kennis presenteren. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie over Big Data of website security. Wil je juist meer weten over bijvoorbeeld een testtool? Tijdens de First Friday is ruimte voor cursussen, workshops en trainingen, zoals bijvoorbeeld een cursus Selenium en Fitnesse. Ook is er de mogelijkheid om met het gehele team een externe workshop of training te volgen. Iedereen wordt aangemoedigd agendapunten aan te dragen voor de Odd Fridays, zo kan iedereen aangeven waar zijn of haar behoefte aan kennis ligt.

Kennissessie

Tijdens een kennissessie doen we kennis op over onderwerpen die gerelateerd zijn aan testen en kwaliteitszorg. Deze onderwerpen worden ingebracht door de medewerkers en gaan met name over wat relevant en/of actueel is tijdens een opdracht bij een klant of in de ICT ontwikkeling. Een greep uit de onderwerpen die we hebben besproken zijn Ethical Hacking, het geven van duo presentaties en The Internet of Things.

De eigen inbreng maakt de kennissessie iets van ons allemaal en is een uitnodiging tot discussie in een open en ongedwongen sfeer. Elk idee, gedachte of interesse wordt gewaardeerd en met open armen ontvangen.

De format van een kennissessie is afhankelijk van het onderwerp dat is ingebracht. Het kan zijn dat niemand diepgaande kennis heeft van het ingebrachte onderwerp. Dan dagen wij onszelf uit om ons te verdiepen in het onderwerp voordat de kennissessie plaatsvindt. Dit levert veel op: Kennis en vaardigheid, maar vooral een levendige discussie voor, tijdens en zelfs na de sessie.

Iemand kan al over specifieke kennis beschikken, dan is de kennissessie dé mogelijkheid om deze kennis te delen. Tegelijkertijd kan diegene zich ontwikkelen in de vaardigheid om te presenteren en in het  kunnen overdragen van kennis.

De kennissessie is eens in de maand op maandagavond, we praten eerst gezellig tijdens het eten elkaar bij op een informele manier. Dit maakt dat er een fijne bedrijfscultuur is, waar op een natuurlijke wijze onderling een binding ontstaat. Dit is de kracht van het team van 2B4QA.