Skip to main content

Carrièrebeurs 2017

Teamuitbreiding

2B4QA is op zoek naar gepassioneerde testers om 2B4QA te versterken. Dit kan middels een aantal strategieën worden benaderd. Zo is het een mogelijkheid om ervaren testers van buitenaf binnen te halen of om zelf gemotiveerde afgestudeerden op te leiden. Gezien het feit dat 2B4QA kennisdeling en continuous learning hoog in het vaandel heeft staan, kiest ze voor de tweede optie. Het past goed bij het karakter en de strategie van 2B4QA om zelf ambitieuze starters op te leiden. Hiermee kom je als bedrijf ook voor een deel tegemoet aan het tekort aan ICT’ers op de arbeidsmarkt. Bovendien biedt het een goede gelegenheid voor de kwaliteitsconsultants van 2B4QA om hun opgedane kennis en competenties over te dragen naar de volgende generatie.

 

Uniek en eigenzinnig

Vervolgens is het zaak om te bedenken wie de ideale kandidaat is om het team mee uit te breiden. Na hier veel over na te hebben gedacht hebben we geconcludeerd dat de ideale kandidaat niet bestaat, niet echt althans. Als we als team in de spiegel kijken dan kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat we allemaal verschillende types zijn. En dat is juist goed! We hebben allemaal onze eigen sterktes, uitdagingen, karaktereigenschappen, passies, hobby’s en visies. Dit zijn elk karaktereigenschappen waarmee we elkaar aanvullen en van elkaar kunnen leren. We willen dus vooral geen eenheidsworst zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er niets is dat we zoeken in een ideale kandidaat. Er zijn een aantal – doorgaans abstracte – punten die wij belangrijk vinden. Zo vinden we het belangrijk dat er een opleiding op HBO of WO niveau is afgerond, als teken van voldoende intellectuele bagage en/of doorzettingsvermogen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat diegene ambitieus is en zichzelf wil blijven ontwikkelen. Als kwaliteitsconsultant wordt er, buiten de vakinhoudelijke kennis en competenties, van je verwacht dat je goed feedback kan geven, kan presenteren en soms de vinger op de zere plek moet kunnen leggen. Daarom vinden we een open, eerlijke houding en een sterk karakter belangrijk. Ten slotte moet de kandidaat affiniteit met ICT hebben. Je zal immers niet snel ergens in uitblinken als je er geen plezier in hebt.

 

Naar de RAI in Amsterdam

Nu we voor onszelf een goed beeld hebben van de kandidaat die wij willen opleiden tot kwaliteitsconsultant, is de vraag hoe we deze gaan vinden. Cv’s zoeken via de gangbare kanalen is een goede optie, maar heeft als nadeel dat dit vrij arbeidsintensief is. Bovendien is het lastig om enkel aan de hand van cv’s een goed beeld te krijgen van iemands persoonlijkheid. Toen kwamen we met het idee om onszelf te vertegenwoordigen op de nationale carrièrebeurs op 17 en 18 maart in de Amsterdam RAI. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat we ons als bedrijf tentoon kunnen stellen aan een grote groep mensen, en zo onze naamsbekendheid op een effectieve wijze vergroten. We kunnen direct in gesprek gaan met de bezoekers van de beurs voor een volgende stap in hun carrière. Door een praatje met ze te maken kunnen we ze beter leren kennen en, ook niet onbelangrijk, zij ons.


Wat wordt de nieuwe superkracht?

Als je jezelf als bedrijf in de kijker plaatst op een beurs is het belangrijk om na te denken over wat je wilt uitstralen om zo de juiste mensen aan te trekken. Wat wij als bedrijf willen uitstralen is onze vakmanschap en diversiteit. Iedereen in het team is uniek, en heeft zijn eigen superkracht. Dit hebben wij vertaald naar een grote poster met daarop de befaamde cartoontekeningen van onze teamleden, afgebeeld als superhelden, elk met zijn of haar bijzondere krachten. Het gaat om dezelfde tekening als de banner op onze website, maar dan erg groot. Wat wij inhoudelijk wilden uitdragen was het traineeship die wij aanbieden. Wij wilden helder maken waar deze voor stond, wat je er allemaal leert, hoe je je kennis direct in de praktijk kan brengen, welke certificaten je kan behalen en hoe je je daarna verder kan blijven ontwikkelen. Hieraan hadden we overigens nog een prijsvraag gekoppeld: In welke Europese hoofdstad zal je een deel van de traineeship doorlopen? Bezoekers die deze vraag juist wisten te beantwoorden (aan de hand van een afbeelding) in combinatie met de vraag hoeveel bugs (snoepjes) er in onze pot zaten, maakten kans op een waardebon van €100,- bij Media Markt!

 

Another fun day at the office

Het resultaat was twee erg gezellige, effectieve dagen met veel nieuwsgierige blikken, grote hoeveelheden uitgedeelde snoep, 2B4QA pizzarollers, keycords en flyers, gesprekken over de superkrachten van de bezoekers en veel opgestuurde cv’s. Bovenal hebben we vooral veel plezier met elkaar gehad. Er waren live optredens van onder andere Lange Frans en was er een leuke interactie met standhouders van andere organisaties. Door deze interactie konden we ook nog van alles leren en ook nog wat voor elkaar betekenen, zoals bijv. door bezoekers met een bepaald profiel te adviseren langs te gaan bij stands die je beter bij hen vindt passen. Met de andere standhouders hebben we aan het einde veel van onze goodies en lekkernijen uitgewisseld. Al met al was het een groot succes en de gesprekken met onze nieuwe superhelden zijn in volle gang!