Skip to main content

De onderwerpen naast het testen

Informatie naar Kennis

Informatie (Over)Load
In juli en augustus is er veel theoretische stof behandeld: Van TMap Next, ISTQB, Tosca, JIRA, presentatievaardigheden, intakegesprekken tot Stakeholdermanagement.
TMap Next en ISTQB zijn twee frameworks waarmee het testproces gestructureerd en gestuurd kan worden. Van deze 2 cursussen heb ik ook geleerd wat de eigenschappen van een tester zijn. Als tester is het prettig om zeker de volgende eigenschappen te hebben: Creatief, nauwkeurig, positief kritisch, communicatief sterk, professioneel pessimistisch en oog voor detail hebbend. Deze eigenschappen zijn nodig om het te testen object goed en nauwkeurig te testen op de vastgestelde risico’s. Alles wat afwijkt van bijvoorbeeld het Functioneel Ontwerp, Technisch Ontwerp of het testplan wordt opgemerkt en genoteerd. JIRA is hierbij een hulpmiddel. JIRA is een bevindingen-beheertool. In JIRA kunnen alle bevindingen opgeschreven worden. Een bevinding is alles wat afwijkt van het te testen object. Dit kan een fout zijn in de programmeercode, een probleem tussen de integratie van 2 (deel)systemen of een probleem met het gebruikersgemak of beheerbaarheid (non-functionals) van het object. Maar: Een fout is altijd een bevinding maar een bevinding hoeft geen fout te zijn, dit kan ook een kleurencombinatie zijn voor een website die niet lekker samen gaat (bijvoorbeeld geel en paars).
Een ander testtool heet TOSCA. TOSCA is een testautomatiseringstool. Het automatiseren van een test kan handig zijn, vooral als een test vaak herhaald moet worden om regressie uit te sluiten of als een test opnieuw gedaan moet worden, een hertest of retest. Hierdoor blijft de software tester fris en creatief en wordt het herhaaldelijke werk overgenomen door een computer. Een ander pluspunt is dat deze geautomatiseerde testen ook op andere tijdstippen uitgevoerd kunnen worden anders dan onder werktijd.

Het Afblazen Van De Informatie-stoom
Ondertussen waren we naast deze vooral theoretische kennis over het testen ook bezig met het maken van de cv’s in AddYT-style en hielden we intakegesprekken onder leiding van Rob. Een intakegesprek is net een sollicitatiegesprek. Om als externe software –of kwaliteitstester in een baan in de IT bij een bedrijf te komen heb je een goed/aansluitend cv nodig waardoor je uitgenodigd wordt voor een intakegesprek. Het oefenen van deze gesprekken was erg leuk doordat we ook de rol van de aannemende kant/bedrijf in konden nemen. Een training die hier naar mijn idee bij past was de presentatievaardigheden van André. Deze training ging niet alleen over wat je moet presenteren, dit ligt namelijk aan je eigen interesse en het publiek waarvoor je gaat presenteren, maar ook hoe je het presenteert. Belangrijk is hierbij de voorbereiding, het inlezen in de materie, het onderzoeken wie er in het publiek zitten en waarom ze naar je presentatie komen en welke middelen je wilt gebruiken (powerpoint, whiteboard, flip-over etc). Via de ‘tell tell tell’ methode kan de presentatie ingedeeld worden en blijft je presentatie memorabel door  herhaling per behandeld onderdeel. Deze training heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven in het feit dat ik kan presenteren en ik zal blijven oefenen met presenteren met de tips en trucs van de training.

Liset Meijerman
Ik ben een enthousiaste en leergierige YPer in testen.
Vol vertrouwen zie ik de toekomst in naar verder ervaringen in het testvak.