Skip to main content

Artificial Intelligence: Utopie of dystopie?

Deel 3: AI in het bedrijfsleven

AI in het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven zal AI technologie niet enkel een rol van betekenis gaan spelen voor (technische) eindproducten. Het kan ook veel waarde bieden bij het optimaliseren van diverse ondersteunende bedrijfsprocessen en -activiteiten. Aan de klantzijde van het bedrijf kan het ondersteuning bieden bij klantenservice, door gepaste informatie te verstrekken over producten en door antwoord te geven op vragen. Ook kan AI helpen op het gebied van commercie en bij het vormgeven van User Experiences. Denk hierbij aan het optimaliseren van productsuggesties, van de gebruiksvriendelijkheid van de website of misschien zelfs dynamische website voor verschillende gebruikersgroepen. Aan de interne kant van het bedrijfsleven gaat het vooral over het automatiseren en optimaliseren van diverse Interne processen en strategieën. Deze AI systemen analyseren bijvoorbeeld verkoop- en klantgegevens en leiden hieruit af welke verkoop-, inkoop- of reclamestrategieën het meest succesvol zijn.

Een ander voorbeeld is een Nederlandse bank die een algoritme heeft ontwikkeld dat frauduleuze transacties herkent die voor de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) gemeld moeten worden aan de instanties. Hierbij is het van belang dat het aantal false positives zo laag mogelijk blijft. Aan het model wordt continu gesleuteld om de criminelen voor te blijven.

Een wereldwijd uitzendbureau kan op basis van AI algoritmen sneller zien bij welke organisatie de komende tijd behoefte bestaat aan uitzendkrachten. Allerlei open data wordt gecombineerd met interne data zodat accountmanagers veel effectiever zijn in het aanboren van nieuwe klanten en markten.

Ook is er een oliemaatschappij die allerlei type sensoren (o.a. temperatuur) heeft ingebouwd in zijn pompenarsenaal. Deze genereren continu data die realtime wordt verstuurd naar een datacenter. Een algoritme ziet patronen ontstaan die wijzen op slijtage of mankementen. Op basis daarvan wordt gekeken hoe preventief onderhoud kan voorkomen dat een pomp uitvalt. Hier is sprake van AI gecombineerd met the internet of things.

AI, Artificial Intelligence, Bedrijfsprocessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *